{slider title="Mik azok az impregnáló szerek?" open="false"} A kőimpregnáló szerek a kövek, műkövek, téglafelületek impregnálására, védelmére valók. A természetes kövek legnagyobb ellensége a víz lehet, hiszen a pórusukba bejutva és télen megfagyva szétfeszítik a struktúrát, így a kő szétrepedezik, elmállik. A víz mellett sorolhatjuk még az algát, a mohát és a levegőben lévő különféle szennyezőanyagokat, és a madarak ürüléke sem tesz jót a természetes felületeknek. Ezek mind-mind olyan károkat okozhatnak a drága pénzen lefektetett burkolatunkon, amit csak nagyon drágán lehet helyrehozni. Ezt küszöböli ki az impregnálás, melynek hatására víztaszítóvá válik a felület, hiszen az apró pórusokat az impregnálószer átitatja, feltölti, így a víz és egyéb szennyezőanyagok már nem tudnak belejutni, így kárt sem tudnak okozni. A felületen lerakódó esetleges koszosodást egyszerűen le lehet tisztítani. Az impregnálószerek száradás után védőréteget képeznek az kezelt felületeken. Ezen felül elmélyítik a kövek, téglák színét, visszaadják eredeti szépségüket.
{slider title="Kell-e ápolni a kőburkolatokat?"}Természetesen igen. Semmi sem időtálló, az időjárás, a környezeti hatások mind-mind károsítják a kőburkolatokat csakúgy, mint a fát, a tetőanyagokat, stb. Minden felület, minden építmény ápolást igényel, ezáltal időtállóvá, szebbé válik.
{slider title="Mikor ajánlott impregnálni a felületeket?"}Például olyan helyiségekben, ahol a felület nagymértékben szennyeződhet. Ilyen helyek a lakásban a lépcső melletti fal, a konyha szinte teljes falfelülete, az étkező, nappali, és minden egyéb helyiség, ahol sokat tartózkodunk. Piszkos kézzel megérintjük ezeket a felületeket, a konyhában az ételek, az olaj összefröcsköli, gyerekek összefogdossák, összefirkálják, és számtalan egyéb lehetőség adódhat, ami miatt impregnálás nélküli felület visszavonhatatlanul beszennyeződik. Ezek megelőzésére, kivédésére alkalmas az impregnálás. A téglába, terméskőbe beivódva védőréteget képez, és a szennyeződéseket nem engedi behatolni a pórusokba. Ezáltal minden szennyeződés egyszerűen lemosható a burkolatról.
{slider title="Miért érdemes a Csepp-Chemie termékeit használni?"}A Csepp-Chemie által gyártott termékeket kültéri- és beltéri burkolatok esetén is ajánlott alkalmazni annak érdekében, hogy az elkészült burkolatok a lehető legszebb állapotukban és hosszú időn keresztül szolgálják a használóik kényelmét. A falfelületek burkolása és fugázása után, miután a felület teljesen kiszáradt, a burkolaton található szennyeződéseket a megfelelő tisztítószerrel könnyen eltávolíthatjuk. Az ezt követő impregnálószeres kezelés megvédi a felületet a külső hatásokkal szemben, és az időtállóságot is garantálja.
{slider title="Mire kell figyelni impregnálás előtt?"}Az impregnálandó felületnek tisztának, szennyeződésmentesnek kell lennie. A hőmérsékletnek nem szabad 10oC alatt lennie, ellenkező esetben a hatékonyság nem lesz megfelelő. Az impregnálást a felület teljes száradása esetén szabad csak elvégezni, ez nagyjából a burkolást követő 4-8 hét elteltével lehetséges.
{slider title="Hogyan kell az impregnálást elvégezni?"}Az impregnálás nem bonyolult feladat, viszont a technológiát szigorúan be kell tartani. Az impregnálószer felviteléhez többféle módszer is választható. Felvihető, ecsettel, Teddy-hengerrel, háti- vagy kézi permetezővel, vagy a bemártásos technológiával is. A lényeg, hogy két rétegben kell felvinni az impregnáló szert a felületre "vizeset a vizesre" eljárással. Ez azt jelenti, hogy még az első réteg megszáradása előtt kell felvinni a második réteget is, hogy a burkolat pórusai a lehető legjobban telítődni tudjanak az anyaggal. A felesleges anyagot a kijuttatás után 1-2 perccel papírtörlővel vagy nedvszívó ronggyal el kell távolítani. Kisebb felületek esetén javasolt az ecsetes felvitel, kis ecsettel, korongecsettel kezeljük a burkolatunkat! Nagy felületeket, mint pl. tetőket, homlokzatokat, háti permetező segítségével impregnálhatjuk le. Arra kell figyelni, hogy a permetező nagy cseppekben szórja szét az anyagot, hogy a felület megfelelő mennyiségben tudja magába szívni. Porlasztani semmiképp sem szabad, mert nem nyújt megfelelő védelmet, és az impregnálószer belélegzése ártalmas az egészségre. Az olyan anyagokat, ami nem ragasztással kerül a helyére, mint pl. tetőcserép, a bemártásos technológiával célszerű impregnálni. Az anyagot 1-2 percig a szerbe mártva rövid száradás után már tehetjük is a rendeltetési helyére. Azért jó ez az eljárás, mivel a hatóanyag így egyenletesen elterül a kezelendő felületen.
{slider title="Mi okozza a terméskövek és a tégla szétfagyását?"}A terméskő, csakúgy, mint a tégla, porózus anyag. Belsejében sok-sok apró „lyukacska”, pórus található, melybe ha a víz bejut és megfagy, a térfogatváltozás következtében szétfeszíti a szerkezetet. Ezáltal repedések sokasága alakul ki a téglában, kőben, ami annak széttörését, szétmállását okozhatja. Ennek megelőzésére ajánlott impregnálni ezeket a természetes felületeket. A pórusokba beivódó anyag nem engedi a víz bejutását a kő vagy tégla belsejébe, ezáltal nincs, ami meg tudna fagyni benne és károsítaná a szerkezetet. Ott kell leginkább ügyelni az impregnálásra, ahol a felületen meg tud állni a víz, vagy ahol vízfelverődéssel fordulhat elő.
{slider title="Mindegy, milyen ragasztót használunk kőburkolat, téglaburkolat telepítéséhez?"} Burkolás előtt mindig meg kell határozni pontosan a burkolandó felületet - hol található, kültéri vagy beltéri-e, stb.-, és a burkolóanyag fajtáját. Ezeknek a feltételeknek megfelelően kell kiválasztani a ragasztót és a fugázó anyagot is. Természetesen bármilyen alap ragasztóval és fugázóval is kivitelezhető a kívánt burkolat, viszont nem tudni, hogy annak állaga, minősége milyen lesz, mennyire lesz tartós. Nem érdemes spórolni a ragasztó és a fuga árán, mert állagromlás esetén a javítás költsége nagyon magas lehet. Ha hosszú élettartamú, szép burkolatot szeretne, mindenképp minőségi, és a választott burkolat telepítéséhez való anyagokat érdemes beszereznie!
{slider title="Miért kell speciális kőragasztót használni a terméskövekhez?"} A terméskövek nagy méretű, nehéz hidegburkolatok, ezért ragasztásuk fokozott figyelmet igényel. A ragasztóanyagnak el kell bírnia a kő súlyát, és a burkolatra eső terhelést is - egy alap ragasztóhabarcs erre nem képes. Tökéletes választás erre a Cseppragi Kőragasztó, mely speciálisan terméskövek telepítéséhez lett kifejlesztve. Segítéségével könnyen és tartósan telepíthetők a házak homlokzatára vagy lábazatára szánt terméskő burkolatok.
{slider title="Mindegy, milyen szakember rakja le a kőburkolatot?"}Egyáltalán nem. A terméskő burkolatokhoz hozzáértő, gyakorlott burkoló szakembert érdemes hívni, aki már tapasztalt a lerakást illetően. A telepítési technológia némiképp másabb, mint a kerámia burkolatok esetében, nagyobb odafigyelést igényel.
{slider title="Mi a megoldás salétromos fal esetén?"}A falfelületen képződött salétromot vagy sókivirágzást minden esetben el kell távolítani. Erre tökéletesen alkalmas Salétrom eltávolító szerünk. A salétromosodás olyan helyen alakul ki, ahol a falban szabad mész és só van (ez szinte minden falban benne van), és a víz könnyen bele tud jutni. A víznek a fal szerkezetében semmi keresnivalója, hiszen nagyban károsítja azt. A fő feladat, hogy megakadályozzuk, hogy a víz bejusson a szerkezetbe. A tisztítást követően a felület száradása után a falat impregnálni kell, ami nemcsak kívülről, de belülről is megakadályozza, hogy a víz bejusson a falszerkezetbe, miközben a páradiffúzió megmarad. A páradiffúzió a sókat nem hozza a felszínre, mivel ahhoz vízáramláshoz van szükség.
{slider title="Megelőzhető-e a fuga elszennyeződése?"}Természetesen igen. A fuga egy nedvszívó, porózus része a burkolatnak. A felület takarítása, felmosása során a víz beszivárog a fuga belsejébe, és idővel elszürkíti azt, a szennyeződések is beleivódnak. A megoldást a meglévő problémára kiváló minőségű Fugatisztító szerünk adhatja Önnek. A tisztítást követően egy szilikonos impregnálás végleg megoldja a problémát, mellyel megakadályozzuk, hogy a fuga beszívja a felmosóvizet, és a benne lévő szennyeződéseket, így nem adhat táptalajt a baktériumoknak. A szilikon lepergeti a vizet a fuga felületéről, azonban a kapillárisok nyitva maradnak (megmarad a páradiffúzió). A fuga száraz marad és hosszú időn keresztül megőrzi eredeti színét és állagát.
{slider title="Műemlék, síremlék védelmére létezik speciális ápolószer?"}Létezik ilyen szer. Ha a sírkő vagy műemlék már szennyeződött, ajánljuk Önnek savmentes Sírkő- és műemlék tisztító szerünket, melynek segítségével könnyen újjá varázsolhatja azt. A tisztításhoz csak vízre és egy gyökérkefére lesz szüksége. Az eredmény káprázatos! Ha a megtisztított felületet száradás után impregnálószerrel kezeli le, akkor a probléma többé nem jelenik meg! Ajánljuk Sírkő- és műemlék ápolószerünket erre a célra. Segítségével nem nedvesedik át a felület, így nem tud beleivódni a szennyeződés és nem adja táptalaját semmilyen gombának, mohának és egyéb megtelepedő károsító anyagnak.
{/sliders}

Ez az oldal cookie-kat (sütiket) használ a látogató statisztika gyűjtéséhez.